Resa som gravid – resan kan bli dyrbar och sluta med lån

resa under graviditetI dag är vi vana vid att resa över hela världen och det är något många vill fortsätta göra även när de är gravida. Men det finns en del man bör tänka på innan man ger sig iväg eller bokar biljetter, detta tänkte jag berätta om i dagens inlägg.

Riskbedömning

Innan du som är gravid åker ut och reser bör du konsultera din barnmorska om råd. Det är också bra att ta reda på hur situationen ser ut i landet du ska resa till:

Är landet tryggt?
Vilka vacciner behöver du ha?
Finns det skadliga sjukdomar för gravida, ex Zicaviruset som brutit ut i bland annat Brasilien och som tros orsaka fosterskador.
Hur ser det ut med vårdmöjligheter? Kolla upp om landet har bra vård och om du har nära till sjukhus ifall du skulle behöva uppsöka läkare.

Tänk på detta

Innan du bokar resan bör du kontrollera vilka regler flygbolaget har när det gäller att flyga som gravid. De flesta bolag nekar gravida som är för långt gångna in i graviditeten från att resa eftersom de inte vill behöva nödlanda på grund av en för tidig förlossning. Gränsen brukar gå vid vecka 30-36 men det varierar mellan olika flygbolag och det beror också på om du ska flyga inom EU eller inte. Det kan också variera beroende på om du väntar ett eller flera barn och ibland kan du behöva skicka in läkarintyg innan du bokar resan.

Det du däremot bör känna till om du flyger senare än vecka 28 är att försäkringen inte brukar täcka några kostnader som en förlossning kan medföra. Det betyder med andra ord att du själv kan behöva stå för vårdkostnader, nödlandning, hemtransport med ambulansflyg med mera om förlossningen startar under resan. Därför är det jätteviktigt att du kollar hur ditt försäkringsskydd ser ut innan du ger dig av.

Även om du reser tidigare än vecka 28 så bör du försäkra dig om att du har rätt skydd ifall du skulle bli sjuk eller behöva söka vård. Börja med att se vad din hemförsäkring täcker, sen kan du kontakta försäkringsbolaget och komplettera med reseförsäkringar om du behöver det. Titta också på om du har någon försäkring via kreditkortet som du betalt resan med och vad den i så fall innehåller.

Ska du resa inom EU ska du ta med dig ett EU-kort som du visar upp om du måste söka akutvård, kortet gör så att du bara behöver betala samma avgift som landets invånare. Du beställer det kostnadsfritt från Försäkringskassan.

Jag har säkert glömt något angående försäkringar, men jag vill verkligen betona vikten av att ha ett fullgott skydd innan du reser iväg för annars kan det bli väldigt dyrbart om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. Så läs på ordentligt och kontakta försäkringsbolaget för att säkerställa att du har de försäkringar du behöver. Tänk också på att försäkringen oftast bara gäller för en viss tids utlandsvistelse, ska du vara borta länge är det bäst att fråga försäkringsbolaget om råd.

Skulle du bli sjuk eller föda barn utomlands utan att vara försäkrad kan du få betala för vården ur egen ficka. Detta kan kosta hundratusentals kronor, pengar som många inte har tillgängliga utan måste låna till. Skulle du hamna i en sådan situation är ett privatlån ett alternativ.

Det är inte heller bara vården som kan kosta pengar, om barnet föds för tidigt kan det behöva åka ambulansflyg hem, samma sak gäller dig som mamma om du insjuknar efter förlossningen. En sjuktransport hem kostar även det en rejäl slant som måste finansieras på något sätt. Befinner du dig långt från Sverige kan transporten kosta flera hundratusentals kronor.

Andra saker man kan tänka på innan man ger sig iväg är att ta med en kopia av den journal som handlar om graviditeten, då kan man visa upp den om man behöver vård utomlands. Fundera också på om du ska ta med dig några mediciner.
Väl utomlands gäller det precis som i Sverige att tänka på vad man äter. Fråga barnmorskan om råd innan du åker om vad för mat som går bra att äta och vad du ska undvika.

Förhoppningsvis har jag fått med det mest väsentliga man behöver tänka på innan man ska resa som gravid. Men jag rekommenderar att du gör lite extra research för att vara på den säkra sidan.