När sommaren kommer utbryter det kaos i den svenska förlossningsvården. Det finns för få vårdplatser, för få barnmorskor och gravida kan behöva åka långväga för att få föda på sjukhus. Barnmorskorna pratar om kris och patientosäkerhet och gravida kvinnor oroar sig över att inte få en plats på förlossningen när det är dags.
Vi börjar bli vana vid krisrapporter om den svenska förlossningsvården och sommaren 2019 var inget undantag. I media har vi kunnat läsa om platsbrist, listningsstopp och barnmorskor som jobbat dubbla pass och om barnmorskor som bara fått några timmars vila mellan arbetspassen.
Varför blir det såhär år efter år? Jo, det saknas både barnmorskor och vårplatser. De senaste åren har flera förlossningsavdelningar lagts ner. Du har säkert hört talas om både BB Sofia och BB Sollefteå. Nu i sommar stängdes också förlossningen i Karlstad. Rätt eller fel kan säkerligen diskuteras. Men hur man än vrider och vänder på problemet så saknas det vårdplatser. Detta gäller inte heller bara under sommarmånaderna, på vissa håll i landet är det kris året om.
Ny bok om BB-krisen
Snart kommer en ny bok: BB-krisen – sveket vid livets början av journalisten Lisa Bjurwald. Hon har tittat närmre på den svenska förlossningsvården och delar med sig av iakttagelser och intervjuer i boken. Där presenterar hon också lösningar på hur man kan komma tillrätta med problemet. Boken har inte kommit ut än, men den finns att förhandsbeställa hos de stora bokhandlarna på nätet. Boksläppet sker den 17:e september och priset ligger på 189 kr.
Senare samma månad kommer Lisa Bjurwald vara med på bokmässan och marknadsföra nya boken.
Det ska bli intressant att se om nya boken kan sticka ut och komma att skapa debatt.