Problematiken med klipp vid förlossning

Klipp, episotomi eller perineotomi. Olika benämningar men de har samma funktion – att klippa ett snitt för att underlätta förlossningen. Tanken med denna åtgärd är att man gör ett snitt på kvinnan som föder, mellan vaginan och analöppningen för att få mer plats när barnet ska ut. Det är en relativt vanlig procedur runt om i världen, samtidigt som det är ett mycket omdiskuterat ingrepp.

Med ett klipp, som det vanligtvis kallas, så förstoras öppningen på den födande kvinnan. Tanken är att barnet kommer ut lättare och att det blir en enklare födsel. Snittet görs genom den hud och de muskler som finns i mellangården och sys sedan ihop av läkare. Komplikationerna efteråt är dock problematiska och många kvinnor får problem med fler bristningar efteråt.

Proceduren började genomföras med tanke på modern, att ett kirurgiskt rent snitt läker bättre än en naturlig bristning. Problemet blir dock att ett snitt kan ge följder som djupare bristningar och problem med vävnader längre in i kroppen och musklerna. En naturlig bristning kan ge ytligare bristningar som läker lättare. Man kan likna det med en bit tyg: om du skär ett snitt i kanten av tyget så är det lättare att riva sönder, än om det bara är fransigt i kanten.

Dessa procedurer används som sagt ganska flitigt i många delar av världen, och det är inte ovanligt att kvinnan sys ihop för hårt efteråt. Detta kallas för ”husband stitch” och syftar på att läkaren syr ihop vaginan för tight i förhoppning om att det sexuella umgänget ska bli mer njutbart efteråt. Problemet här, förutom att det är ett felaktigt ingrepp utan kvinnans medgivande, är att det inte läker rätt. Öppningen blir visserligen mindre och kanske blir detta mer njutbart för en potentiell manlig partner, men det förstör mycket för kvinnan. Läkeprocessen tar längre tid, musklerna försvinner och hennes känsel försvinner även den. Samlag blir obekvämt, smärtsamt och inte längre njutbart.

Som ni ser är problematiken kring detta stor. Med husband stitch blir objektifieringen av kvinnan ännu tydligare, eftersom ingreppet syftar på att i första hand tillfredsställa mannen i förhållandet. Ett kirurgiskt snitt innebär också en stor risk för infektioner, som verkligen inte behövs efter en förlossning.

Än en gång, medvetenhet ger kunskap och med kunskap blir förhållandena för kvinnorna bättre.