Stöd kampen mot mödradödlighet och betala bilköp med kortet

HjälporganisationerUNICEF och SIDA är två hjälporganisationer som jobbar med att förbättra människors levnadsvillkor. De fokuserar därmed också på mödradödlighet och gör insatser både på individnivå och samhällsnivå. Dessutom bidrar de med att sprida kunskap om problemet så att du och jag kan hjälpa till antingen med frivilligarbete eller genom att skänka pengar.

För att minska dödligheten bland mödrar har SIDA bland annat gjort en aktiv insats på plats i Indien där de finansierade utbildning av barnmorskor. I dag bidrar de bland annat till att förbättra kvinnors hälsa i Bangladesh.

Amnesty är en annan organisation som är engagerad i den höga mödradödligheten i världen. De försöker bilda opinion och ställa krav på regeringar att satsa på kvinnors hälsa.

Hur kan du hjälpa?

I dag är många hjälporganisationer duktiga på att ge konkreta exempel på vad en donation kan bidra till, exempelvis kan 115 kronor ge 25 personer vaccin mot mässling och polio. Hos många välgörenhetsorganisationer kan man också välja vad man vill att pengarna ska gå till. Exempelvis kan man köpa ovan nämnda vaccinationspaket i UNICEF:s webbshop och på så sätt bidra till att fler kan vaccineras. Där kan man också köpa ett barnmorskepaket för 17 729 kr så att fler kvinnor kan få hjälp av mobila barnmorsketeam. Exakt vad som ingår i paketet förutom basutrustning framfår tyvärr inte. Det hade varit intressant att veta lite mer exakt vad de där 17 729 kr räcker till.

Hos Röda Korset finns däremot lite tydligare information. Där kan man välja att bidra till en hälsoklinik i Somalia. För 22 145 kr per månad kan man driva en klinik med sjukvårdsutbildad personal som läkare, barnmorskor och sjuksköterskor.

Så känner du för att bidra kan du antingen välja att bidra till specifika ändamål genom att köpa sådana här produkter hos UNICEF eller Röda Korset. Det finns produkter från några tior och uppåt. Men man kan också välja att skänka pengar direkt till organisationen.

En bra sak som både Röda Korset och UNICEF har på sina webbshoppar, det är att man kan tipsa sina vänner på facebook om att man kan köpa olika typer av hjälpprodukter. På så sätt kan man sprida budskapet om hur man kan hjälpa till.

I dag är det också ofta lätt att skänka pengar till välgörenhet. Swish eller SMS är två smidiga metoder man kan använda om man vill bidra.

Hos en del hjälporganisationer kan man starta sin egen insamling på nätet. Jag vet inte exakt hur det fungerar, men är du intresserad kan du ta reda på mer hos till exempel Röda Korset eller Läkare utan gränser.

Stöd genom betalkort

En del organisationer har avtal med betalföretag så att du kan bidra med pengar varje gång du betalar med ditt kredit- eller kontokort. Hos Rädda Barnen kan du till exempelvis skaffa ett MasterCard och på så sätt stödja organisationen. Ju mer du använder kortet desto mer pengar får Rädda Barnen. Du kan använda kortet vid  stora inköp som en bil eller bara när du går och handlar. Du kan läsa mer om bilköp på alltombillan.se, där finns också information om finansiering och vad man ska tänka på innan bilköpet.

Att ansluta sitt konto till ett betalkort från någon av hjälporganisationerna är ett enkelt sätt att bidra utan att det kostar något.  Hos Rädda Barnen donerar Ecster 0,5% till Rädda Barnen av varje krona du handlar för. Tänk bara på hur mycket pengar det blir på ett år om du använder kortet till matinköp, tanka bilen, boka resor med mera.