Förlossningens ordlista

För oss som föder barn i Sverige kan det finnas många nya ord vi möts av under förlossningen. Och det kan kännas skönt att känna att man har lite koll på läget. Föder man barn i andra delar av världen där det inte är samma fokus på kvinna och barn ser det tyvärr inte likadant ut men förlossningsvården i Sverige är väldigt inriktad på att du som födande ska känna dig aktiv i dina beslut som du tar tillsammans med en barnmorska eller förlossningspersonal. Jag tänkte börja med att ge er en liten ordlista på vanliga ord inom mödra- och förlossningsvård. Förlossningens A – Ö med ord som kan vara skönt att känna till.

Akupunktur – är en smärtlindring som kan ges till kvinnan under förlossningen. Ges främst under latensfasen och öppningsfasen.

Barnmorska – under en förlossning på sjukhus så är det alltid en barnmorska som är ansvarig för dig. Barnmorskan har oftast flera födande kvinnor samtidigt och är inte närvarande hela tiden under din förlossning. I och med schema och skiftbyten och beroende på hur lång din förlossning tar så kan barnmorskan bytas ut. Du ska känna dig trygg med din barnmorska och hur hen hanterar förloppet. Prata med personal eller be din partner göra annars. Det är också en barnmorska du har gått till på MVC och barnmorska som du möter på eftervården.

BB – det är till BB ni kommer när det är dags att föda barn och man vet att ni är den aktiva förlossningsfasen

BVC – står för barnvårdscentral och det är här ditt barn kommer vara inskrivet fram till skolåldern för att följa utvecklingen. En första kontroll av det nyfödda barnet görs här bara några dagar efter födseln.

CTG – med hjälp av CTG kan personal på förlossningen registrera barnets hjärtljud. Kontroller som kommer göras regelbundet under er förlossning.

Doula – vill man kan man ha en doula med sig under förlossningen. En doula är ingen barnmorska utan en person som kan ge den födande kvinnan med partner stöd och information under förlossningens gång.

Eftervården – till eftervården kommer ni efter förlossningen och barnet är fött. Här får ni eget eller delat rum och stanna kvar så länge som bestäms i samråd med barnmorska och läkare. Här finns utbildad personal som kan hjälpa er vid behov och frågor. Hur det ser ut mer specifikt skiljer sig från olika sjukhus. Kolla med din barnmorska på MVC för mer frågor.

EKG – om CTG visar att hjärtfrekvensen inte är som den ska på barnet under förlossningen så kan förlossningsläkare ta EKG för att närmre analysera barnets hjärtljud.

Epidural – är en medicinsk form av smärtlindring som kan ges till den födande kvinnan. Det är en ryggbedövning som sprutas in i ryggen av narkosläkare. Bestäms i samråd med barnmorska på förlossningen huruvida när och om det ska tas.

Förlossningsbrev – förlossningsbrev kan du skriva och ta med dig till BB när det är dags att föda. Här kan du formulera dina funderingar inför förlossningen, önskemål, oro osv. Be din partner att lämna över och gå igenom om du hellre vill.

Förvärkar – många kvinnor känner av någon form av förvärkar. Det är kroppens sätt att träna inför förlossningen och vissa känner av de tidigt redan från vecka 30 och andra känner aldrig av de. De kan också upplevas väldigt olika i styrka men oftast har de någon form av regelbundenhet till skillnad från sammandragningar.

Havandeskapsförgiftning – havandeskapsförgiftning kan drabba gravida kvinnor och är vanligast efter vecka 34. Symptom kan vara huvudvärk, svullnad och högt blodtryck. Det är oftast en lindrig variant men kan vara allvarligare former så prata med din barnmorska på MVC vid oro.

Igångsättning – ibland sker komplikationer under graviditeten så att en förlossningen behöver sättas igång på medicinsk väg. Då pratar man ofta om en igångsättning. Detta görs alltid i samråd med barnmorska och läkare och man får mycket information i förväg om hur den går tillväga. Anledningar kan till exempel vara havandeskapsförgiftning, överburenhet (efter graviditetsvecka 43) eller akuta tillstånd hos mamma eller barn.

Lustgas – är en medicinsk smärtlindring och den vanligaste vid förlossningar i Sverige som man andas in genom en mask eller ett rör. Tas i samråd med barnmorska på förlossning.

Profylaxandning – är en andningsmetod för att andas och slappna av på rätt sätt i samband med en förlossning för att lindra smärtan. Finns kurser att ta för blivande föräldrar som är nyfikna. Idag är det ganska vanligt att man inför en förlossning tränar någon form av profylax.

Sammandragning – är livmodermuskelns sätt att träna inför förlossningen. När den drar ihop sig får man en sammandragning och det är vanligt under graviditeten. De brukar inte göra ont och de brukar ge med sig om man vilar och tar det lugnt ett tag. Om de gör ont kan de vara att de gått över till förvärkar.

Sätesbjudning – är när fostret ligger med rumpan ner istället för det normala huvudet. Görs detta inför en förlossningen så tas alltid beslut i samråd med barnmorska och förlossningsläkare om man ska vidare med vaginal förlossning eller om kejsarsnitt ska genomföras.

Värk – en värk är när förvärk går över i regelbundenhet och kommer tätare. Alla upplever värkar olika men många beskriver de som stark mensvärk. När de blir tätare och kraftigare är det dags att åka in till förlossningen.