Sluta pressa kvinnor – välj dina ord

Välj dina ord när du pratar om graviditet och förlossningGraviditeter väcker känslor hos oss. Plötsligt vill främlingar komma fram och klappa på magen, människor som aldrig skulle drömma om att lägga sig i andra människors liv måste helt plötsligt komma med synpunkter, fakta och råd. Jag vet inte varför graviditeter lockar fram dessa sidor hos oss. Kanske är det för att vi påminns om livets mirakel, kanske är det för att det ska komma ett nytt liv, ett liv vi alla vill så väl och därför vill vi hjälpa till med våra erfarenheter och kunskaper så att det nya lilla livet får en så bra start på livet som möjligt.

För den som är gravid kan allt detta vara jobbigt och påfrestande även om de flesta bara menar väl. Men det finns en del saker jag tycker vi borde sluta upp med att säga av respekt för alla kvinnor som riskerar sina liv och sin hälsa med en graviditet och förlossning. Jag tänkte beta av dem en och en i detta inlägg!

Jag vill absolut inte skrämma upp någon med mina synpunkter. Så till alla som är oroliga för att föda barn vill jag bara säga att den svenska sjukvården är väldigt bra och säker. Endast cirka 4-5 kvinnor per 100 000 födda barn dör av en förlossning. Men det är för dessa kvinnor och för alla andra tusentals kvinnor i u-länder som inte har överlevt sina förlossningar som jag vill skriva detta inlägg. Så att vi tar kvinnohälsa och förlossningsvård på allvar och ständigt försöker underlätta och förbättra barnafödandet.

Sluta pressa kvinnor genom att säga:

Att föda barn är naturligt – Ofta sägs detta i samband med att man diskuterar eventuella bedövningar, hemförlossningar eller kejsarsnitt. Och ja, att föda barn är naturligt, precis som det är naturligt att vara förkyld, dö av cancer eller få stelkramp. Det finns en massa saker som är naturligt, men det hindrar oss inte från att vidta säkerhetsåtgärder som att vaccinera oss eller att gå till doktorn och få medicinsk hjälp för att bota sjukdomar.

På samma sätt anser jag att man ska betrakta graviditeter och förlossningar, det är naturligt, men förknippat med smärta och risker och ingen kvinna ska känna press att genomgå en förlossning utan bedövning eller utan sjukvård  av skälet att det är naturligt att föda barn.

Kvinnor ska själva i samråd med medicinskt kunniga välja hur de vill ha sin förlossning, ingen annan ska sätta press eller värdera dem utifrån hur de väljer att föda barn.

Att vara gravid är ingen sjukdom – Varianter på detta uttalande finns och dyker ofta upp när kvinnor får beröm för att de klarar att prestera på topp trots graviditet. Det kan också dyka upp när en kvinna sjukskriver sig på grund av graviditetskrämpor.

Då vill jag bara klargöra att nej, det är alldeles riktigt att en graviditet inte är någon sjukdom. Men man kan få sjukdomssymptom och till och med bli sjuk av en graviditet. Ryggsmärta, humörsvängningar, trötthet, lågt blodtryck och foglossning är några av alla de besvär som kan drabba gravida. Det finns också ett tillstånd som heter Hyperemesis gravidarium som kan drabba gravida och innebär att kvinnan är extremt illamående och kräks mycket. Drabbas man av detta kan man behöva vård på sjukhus för att inte bli uttorkad.

Alla är vi olika, en del kvinnor har lätta graviditeter och andra har besvärligare. Sen är vi också olika smärttåliga. Så är det när det gäller vanliga förkylningar och så är det när det gäller graviditeter. En del rycker på axlarna och tar förkylningen med jämnmod, andra mår väldigt dåligt av att vara sjuka. Det är samma sak när det gäller trötthet, vissa klarar av vardagen trots för lite sömn medan andra inte fungerar om de sovit dåligt. Vi är olika och jag tycker ordspråket ”Döm aldrig någon innan du gått en mil i hans mockasiner” är en utmärkt levnadsregel!

En kvinna som behöver sjukskriva sig under graviditeten ska inte känna sig sämre än andra och kvinnor som behöver bli sjukskrivna ska inte pressas att göra något de egentligen inte klarar.

Kvinnor är skapta för att föda barn – Uttalanden som dessa kommer återigen ofta upp när det diskuteras, rädsla, kejsarsnitt, hemförlossningar, bedövningar och rent generellt när man pratar om barnafödande.

Anledningen till att jag vänder mig mot denna typ av uttalanden är för att de signalerar att om kvinnan bara slappnar av och lyssnar på sin kropp så kommer förlossningen gå jättebra. Det är ett hån mot alla kvinnor som skadas och avlider till följd av förlossningar varje år.

Om kvinnor nu är skapta för att föda barn så undrar jag varför så många kvinnor får förlossningsskador och avlider i samband med förlossningen. Att i-länder där kvinnor föder på sjukhus har betydligt lägre mödradödlighet än u-länder måste ju ändå tyda på att förlossningar inte är särskilt riskfria och att kvinnokroppen inte klarar att själv reda ut komplikationer som uppstår under och efter förlossningen.

Signalen man skickar med denna typ av uttalande är att vi inte behöver satsa så mycket på förlossningsvård eftersom kvinnokroppen ändå klarar allting själv, något som statistiken tydligt visar inte är fallet eftersom kvinnor som föder på sjukhus överlever i större utsträckning än de som föder naturligt hemma .